Hoeveel eiwitten (proteïne) heb je per dag nodig?

Als je actief bent en regelmatig sport, is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voldoende eiwitten om je spieren te laten groeien en herstellen. Maar hoeveel eiwitten heb je eigenlijk per dag nodig? Op deze pagina geven we antwoord op deze vraag en meer.

Hoeveel eiwit per dag voor spieropbouw?

Voor spieropbouw heb je ongeveer 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent bijvoorbeeld dat als je 70 kilogram weegt, je ongeveer 112 tot 154 gram eiwit per dag moet binnenkrijgen.

Dierlijke eiwitten vind je in: vlees, vis, zuivel, zuivelproducten en eieren. Plantaardige eiwitten vind je in: zuivelvervangers, vleesvervangers, bonen & peulvruchten, soja, noten & zaden, granen en bepaalde groenten zoals broccoli, doperwten, spinazie, boerenkool, spruitjes en spitskool. 

Hoeveel eiwitten en proteïne per dag?

Over het algemeen wordt aangeraden om 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten. Voor actieve mensen die aan spieropbouw doen, kan dit echter oplopen tot 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Eiwitten voor een optimale gezondheid

Hoeveel gram proteïne heb je nodig per dag?

Dit hangt af van je leeftijd, gewicht, geslacht en activiteitenniveau. Over het algemeen geldt dat 10 tot 35% van je dagelijkse calorie-inname uit eiwitten zou moeten bestaan.

Is het erg als je teveel eiwitten eet?

Te veel eiwitten eten kan belastend zijn voor je nieren en tot uitdroging leiden. Ook kan het leiden tot een teveel aan calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te eten.

Val je met eiwitten eten af?

Het eten van eiwitten kan helpen om af te vallen, omdat het langer een verzadigd gevoel geeft en kan helpen om spieren te behouden terwijl je vet verbrandt. Echter, het eten van te veel eiwitten kan ook leiden tot gewichtstoename. Het is daarom belangrijk om de juiste hoeveelheid eiwitten te eten en deze te combineren met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Conclusie

Eiwitten zijn essentieel voor een gezond en actief lichaam. Voor spieropbouw heb je ongeveer 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig en over het algemeen wordt aangeraden om 10 tot 35% van je dagelijkse calorie-inname uit eiwitten te halen. Het is belangrijk om niet te veel eiwitten te eten, omdat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en gewichtstoename. Combineer eiwitten met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging voor het beste resultaat.

Maak nu een afspraak!

Jij wilt je ook fitter, gezonder en beter voelen? Schrijf je nu in voor een proeftraining of een consult!

Gerelateerde berichten